Oblicz granicę
Krisu:
x−>(nieskończoności)
1 lut 08:56
gwiazda: Masz
∞∞ więc z reguły de l’hospitala skorzystaj czyli policz pochodną licznika i
mianownika osobno . Bo wynik ma być 1
1 lut 09:08
Krisu: czyli
x−>(nieskończoności)
i co dalej
1 lut 09:15
divigel: teraz wykonujesz dzielenie czyli musisz pomnozyc licznik przed odwrocony mianownik
lim1x*x−11
z tego Ci wychodzi
limx−1x
teraz dzielisz wszystko przez x w najwyzszej potedze mianownika
niestety nie wiedzialem jak to napisac z tym smiesznych bbcodes i nie chce mi wyjsc tak jak
powinno byc, ogolnie ma wyjsc ze w liczniku jest xx − 1x a w liczniku jest xx
z dzialan na granicach jesli limes zmierza do ∞ to lim1x = 0
w pozostałych ułąmkach skrócasz x i wychodzi ze mam
lim11 = 1
x→∞
1 lut 09:47
Krisu: dzięki wielkie za pomoc
1 lut 15:57
rafal274: Nie trzeba już nic robic. Mamy w mianowniku i liczniku 2 wielomiany tego samego stopnia a ich
współczynniki są sobie równe. To wystarczy aby stwierdzic ze granica wynosi 1.
1 lut 16:28
gosia: Jak obliczyć taką granicę?
lim x*lnx
x→
∞
Korzystam z de l'Hospitala, więc: lim x*lnx = [
∞*
∞] = lim
lnx1/x = lim
1/x−1/x2 =
lim (−x) =−
∞
Gdzie robię błąd? Pomożecie?
Z góry dziękuję!
8 sty 16:58
MQ: A po co de l'Hospital?
Przecież ∞*∞=∞
8 sty 17:06