matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
F.kwadratowa
ola:
Jakie warunki musi spełniać parametr n, abu otrzymane równanie miało pierwiastki rzeczywiste? Liczby x
1
i x
2
są pierwiastkami równania x
2
+px+q=0, zaś f(n)=x
1
n
+x
2
n
. Udowodnić przy założeniu p≠0, q≠0, n∊C, że
1
(f(n+1)+qf(n−1)=−f(n)
p
1 lut 07:39
AC:
f(n+1)= −qf(n−1) − pf(n) x
1
n+1
+ x
2
n+1
= −x
1
x
2
(x
1
n−1
+ x
2
n−1
) + (x
1
+ x
2
)(x
1
n
+ x
2
n
) x
1
n+1
+ x
2
n+1
= −x
1
n
x
2
− x
1
x
2
n
+ x
1
n+1
+ x
2
n+1
+ x
1
n
x
2
+ x
1
x
2
n
x
1
n+1
+ x
2
n+1
= x
1
n+1
+ x
2
n+1
cbdu.
1 lut 08:38