yoł
P@weł: oblicz wartosc wyrazenia: 2m3 − m2 dla m = √3 − 1
2(√3 − 1)3 − (√3 − 1)2
2*((√3)3 − 3 * (√3)2 * (−1) + 3 * (√3) * (−1)2 − (−1)3) − ((√3)2 − 2(√3)(−1) +
(−1)2) =
= 2(3√3 + 9 + 3√3 + 1) − (3 + 2√3 + 1) = 6√3 + 18 + 6√3 + 2 − 3 − 2√3 −1 =
= 10√3 + 16
Gdzie robie błąd? proszę o pomoc... powinno wyjść 14√3 − 24(coś w tym stylu) przynajmniej tak
wychodzi przy tym zadaniu na innych stronach..
1 lut 02:00
ola: Mi się wydaje, że dobrze zrobiłeś, sprawdzałam powoli i nie widzę błędu, chyba, że też czegoś
nei dostrzegłam.
1 lut 06:51
divigel: wg mnie wzor (a−b)2 jest zle policzony bo powinno wg mnie wyjsc
3 − 2√3+1
poniewaz jest a2 − 2ab +b2
dla Ciebie a w tym przypadko to √3 a b to 1 a nie minus jeden
1 lut 09:54
P@weł: Dobrze napisalem ten wzór zobacz sam:
−(
√3 − 1)
2 = −((
√3)
2 − 2(
√3)(−1) + (−1)
2) = −(3 + 2
√3 + 1) = −3−2
√3 − 1
LUDZIE GDZIE W TYM ZADANKU JEST BŁĄD

Na innych stronach inaczej wychodzi...
1 lut 17:22
P@weł: ?
1 lut 17:47
P@weł: pomoze ktos
1 lut 18:56
Eta:
Proponuję tak: 2m3−m2= m2(2m−1)
m2= (√3−1)2=............ = 4−2√3
2m−1= 2(√3−1)−1= 2√3−3
m2*(2m−1)= ( 4−2√3)*(2√3−3)=................. = 14√3−24
1 lut 19:03
P@weł: wiem że tak można ale chciałbym tamtym sposobem tylko nie moge znalesc bledu ..
1 lut 19:24
P@weł: heheh ciekawe ze twoim sposobem wychodzi 10√3 − 12... hehe
1 lut 19:29
Eta:
(a−b)3= a3−3a2*b+3ab2−b3
a= √3 b= +1
zatem :
2((√3)3−3*(√3)2*(+1) +3*√3*(+1) − (+1)3 )=.............
1 lut 19:29
P@weł: dziwne te zadanie max kazdemu co innego wychodzi
1 lut 19:30
Eta:
No nie!
Zobacz( niedowiarku

(4−2
√3)(2
√3−3)= 8
√3−12 −4*3 +6
√3= 14
√3− 12−12= 14
√3−24
1 lut 19:32
P@weł: jakim cudem b: +1 skoro tak jak pokazujesz wg wzoru
(a−b)3= a3−3a2*b+3ab2−b3 −>>> przeciez b to jest −1 więc
2*((√3)3 − 3 * (√3)2 * (−1) + 3 * (√3) * (−1)2 − (−1)3)
1 lut 19:36
Eta:
(a−b)3 to a i +b
(√3−1)3 a= √3 b= +1
1 lut 19:38
P@weł: o men juz wiem....... czyli ja zle robilem powinienem √3 mnożyć przez √3 czyli = 3
1 lut 19:39
Eta:
Tak by było gdybyś stosował wzór :
( a+(−b))3 = a +3a2*(−b)+3a(−b)2 + (−b)3
1 lut 19:40
P@weł: Dobra dziękuje bardzo Eta

]
1 lut 19:40
Eta:
Na zdrowie
1 lut 19:44
P@weł: a jeszcze jedno

mozesz chwile zobaczyc

? czy spadasz juz?
1 lut 19:46
Eta:
Dawaj
1 lut 19:49
P@weł: skoro mamy (√3−1)3
(√3)3−3*(√3)2*(+1) +3*√3*(+1) − (+1)3 )=..... więc czemu w nawiasach jest +1 skoro b to
jest :
b= −1
1 lut 19:51
P@weł: Powinno być tak jak napisalem : (√3)3 − 3 * (√3)2 * (−1) + 3 * (√3) * (−1)2 − (−1)3)
1 lut 19:52
Eta:
Czy Ty nie widzisz? (a−b )3 to (a −(+b))3
1 lut 19:54
P@weł: (√3)3= (√3) = 3√3 ......... −3*(√3)2 * (−1) = +9 ........... 3*(√3) * (−1)2=
3√3.......................... − (−1)3 = +1
1 lut 19:56
P@weł: hmmmmmmmmmmmmmmmm musze to rozkminić
1 lut 19:57
P@weł: Dobra ja tu dojsc do tego nie moge jutro na korkach mi gosciu wytlumaczy
1 lut 19:58
Aga1: (a−b)3=a3−3a2b+3ab2−b3
(√3−1)3
Za a podstawiasz √3
zamiast b wpisujesz 1.
1 lut 20:06
krystek: Uważaj
(a+b)3 znasz rozpiskę
i teraz (a−b)=a3−3a2b+3ab2−b3 i podstaw sobie za a=√3 a b=1 i co otrzymasz ?
1 lut 20:07
krystek: Pozdrawiam Was
Aga1 i
Eta za cierpliwość

.
1 lut 20:10
P@weł: hehehe ja wiem tylko mi ciągle za te b: bym podstawill −1...
1 lut 20:22
P@weł: dobra dzieki za wasze wypociny
1 lut 20:23
Eta:
"Śmiech na sali i puste krzesła" ..... jak nas na "starość " uczysz potęgowania

Powodzenia i nie popełnij już takiego błędu
1 lut 20:26
krystek: Troche pokory Dziecko!
[√3+(−1)]3 i teraz licz wg wzoru (a+b)3=....
wstawiajac za a=√3 b=−1
1 lut 20:28