4
Róża: Oblicz cos kąta dwuściennego między ścianami ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, w którym
krawędzie podstawy równe są a, oraz kąt między krawędzią podstawy a krawędzią boczną równa się
1 lut 00:50
BigRedOne:

Na początek sam rysunek.
1 lut 02:52
BigRedOne: Liczę:
a) Wysokość "H":
| H | | H | | a√6 | |
| = tg60o => |
| = √3 = > H = |
| |
| | | | 2 | |
b) Krawędź boczną "d":
| | | | 1 | |
| = cos60o => |
| = |
| => d = a√2 |
| d | | d | | 2 | |
1 lut 03:03
BigRedOne: c) Teraz z podobieństwa w trójkątów (patrz duży niebieski i mały wewnątrz niego − cecha
podobieństwa kkk):
d) Teraz, gdy mamy obliczoną wysokość czerwonego trójkąta potrzebny jest nam jego bok.
Stosujemy tw. Pitagorasa:
e) Ostatni krok. Stosujemy tw. Cosinusów do wyliczenia cosinusa kata w czerwonym trójkącie:
| | 14a2 | | a√14 | |
(a√2)2 = 2* |
| −2* |
| *cosα |
| | 16 | | 4 | |
I tutaj oblicz... Pisze to bardzo późno, dlatego mogłem się pomylić w obliczeniach ale
poprawisz sobie i będzie dobrze
1 lut 03:27
BigRedOne: O BOŻE TO KAT POMIĘDZY KRAWĘDZIĄ BOCZNĄ A KRAWĘDZIĄ PODSTAWY A NIE PŁASZCZYZNĄ PODSTAWY... W
TAKIM RAZIE MOJĄ ROBOTĘ CH...J TRAFIŁ EHH...
1 lut 03:29
P@weł: Heheheh 35 minut życia zmarnowales
1 lut 04:11