matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
3
Róża:
Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoboczny ABC o boku długości a. Spadkiem wysokości
π
poprowadzonej z wierzchołka W jest punkt A. Wiedząc, że kąt BWC ma miarę
oblicz
4
długość wysokości ostrosłupa.
1 lut 00:48
Aga1:
α
IBWCI=α=45
0
, to β=
=22,5
0
2
W trójkącie CWD
0,5a
sinβ=
c
0,5a
a
c=
=
sinβ
2sinβ
W trójkącie AWC z tw. Pitagorasa H
2
=c
2
−a
2
a
2
−a
2
4sin
2
β
H=
√
4sin
2
β
a
2
(1−4sin
2
β)
H=
√
4sin
2
β
√
1−4sin
2
β
H=a
2sinβ
1−cosα
sinβ=
√
2
Wystarczy podstawić do wzoru i obliczyć
1 lut 10:12