matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
helpxD
Róża:
oblicz cos kąta dwuściennego między ścianami bocznymi ostrosłupa czworokątnego prawidłowego, w którym krawędzie boczne są dwa razy dłuższe od krawędzi podstawy
1 lut 00:43
Aga1:
1
h
1
2
=4a
2
−
a
2
4
√
15
h=
a
2
1
1
√
15
√
15
P
ściany bocznej
=
a*h
1
=
a*
a=
a
2
2
2
2
4
1
Lub P=
2a*h
2
P
√
15
h=
=
a.
a
4
d=a
√
2
2h
2
−d
2
d
2
Z twierdzenia cosinusów wylicz cos α=
=1−
2h
2
2h
2
Proszę sprawdzić.
1 lut 14:32