PRoszę o pomoc
matematyk : 1. znajdz wartosc parametru p dla ktorej wyrazenie 1/x21 + 1/ x22 osiaga wartosc
najwieksz lub nawieksza gdzie x1 i x2 sa pierwiastkami rownania x2 2√2x +p2 +1=0
2.dla jakies wartosci parametru p liczba m lezy pomiedzy pierwiastakimi rownania x2 + 4mx +
3m2 = 0
3 znalezc wartosc a dla ktorej wyrazenie x12 + x22 bedzie miala najmniejsza wartosc
gdzie x1 i x2 sa pierwiastkami rownania x2 −ax +a−1 = 0
prosilbym o cale rowziazania bo czesc tez umiem rozwiazac i nie wiem co dalej gdzie robie błedy
1 lut 00:07
ZKS:
Popraw zapis to pomogę.
1 lut 00:27
RAZDWATRZY: 1 znaleźć wartosc parametru p dla ktorej 'wyrazenie 1x21 + 1x22 osiąga warosc
najwieksza lub najmniejsza gdzie x1 i x2 sa pierwiastkami rownania x2 − 2√2x+p2+1 = 0
1 lut 00:33
matematyk : tamte x to z wzorow wieta chodzi tylko ciezko je zapisac
1 lut 00:34
ZKS:
I w czym jest problem?
1 lut 00:34
matematyk : 2 .dla jakies wartosci parametru p liczba m lezy pomiedzy pierwiastakimi rownania
x2 + 4mx + 3m2 = 0 tutaj nie iwem czy nie ma błędu na kartce z zadaniami
1 lut 00:36
ZKS:
| 1 | | 1 | | x12 + x22 | |
| + |
| = |
| = |
| x12 | | x22 | | x12x22 | |
| | (x1 + x2)2 − 2x1x2 | |
= |
| |
| | (x1x2)2 | |
Teraz wzory Viete'a.
1 lut 00:36
matematyk : kiedy ta wartosc osiaga najmniejsza lub najwieksza to do wzoru na yw mam przyrownac ?
1 lut 00:36
matematyk : ciezko zapisac w sensie zeby bylo ładnie bo tak to nie ma problemu
1 lut 00:37
ZKS:
Do jakiego yw to przyrównywać? Teraz trzeba skorzystać ze wzorów Viete'a i zobaczyć czy ta
funkcja będzie osiągała wartość maksymalną czy minimalną.
1 lut 00:42
matematyk : jak to sie robi ? myslalem ze wartosc najwieksz lub najmniejsza ma w wierzchołku w zaleznosci
czy funkcja rosnaca czy malejaca
1 lut 00:47
matematyk : tam wkrdl mi sie blad w 1 zadaniu we wzorach jest 1/ x1 + 1/x2 bez kwadratu
1 lut 00:50
ZKS:
| | 2√2 | |
f(p) = |
| i ta funkcja przyjmie wartość maksymalną dla najmniejszej wartości |
| | p2 + 1 | |
mianownika czyli dla p
2 + 1.
1 lut 00:56
matematyk : a pozostale zadania ?
1 lut 01:04
ZKS:
2 zadnie jest coś z treścią pokręcone.
3 zadanie na tym samym polega co 1 tylko pamiętaj jeszcze o warunku że Δ ≥ 0 aby były
pierwiastki.
x12 + x22 = (x1 + x2)2 − 2x1x2
f(a) = a2 − 2a + 2
współczynnik przy najwyższej potędze jest > 0 więc ta funkcja osiągnie wartość maksymalną dla
wierzchołka paraboli czyli dla aw = 1 yw = 1.
1 lut 01:14
ZKS:
Tam powinno być wartość minimalna.
1 lut 01:14
matematyk : domyslilem sie
1 lut 01:18
matematyk : dzieki wielkie
1 lut 01:19
ZKS:
Na zdrowie.
1 lut 01:20
matematyk : czeka mnie jeszcze duzo zadan, mam nadzieje ze teraz poradze sobie z nimi sam
1 lut 01:21
ZKS:
Zadanie 2 według mnie powinno brzmieć:
Dla jakiej wartości parametru m liczba [dana liczba] leży pomiędzy pierwiastkami równania...
1 lut 01:22
matematyk : zadania dostalem od mojej Pani, wiec nie mam pojecia jaki jest blad

dla jakich warosci parametru m odwrotnosc sumy kwadratow pierwiaskow rownanai
x
2 −mx+m−1 =0 ? tu chyab tez nie ma wszyskiego podanego
1 lut 01:27