Jak rozwiązać nierówność ?
123: Jak rozwiązać taką nierówność log
0,57 W(x) < 0, gdzie W(x)=x
3+7x
2−36 ?
Proszę o rozwiązanie krok po kroku,
Dzięki
31 sty 23:28
ZKS:
x3 + 7x2 − 36 = 0
x3 − 8 + 7x2 − 28 = 0
(x − 2)(x2 + 2x + 4) + (x − 2)(7x + 14) = 0
(x − 2)(x2 + 2x + 4 + 7x + 14) = 0
(x − 2)(x2 + 9x + 18) = 0
(x − 2)(x + 3)(x + 6) = 0
log0,57 < 0 więc po podzieleniu przez log0,57 (nie jest zerem zmieniamy znak nierówności
na przeciwny)
(x − 2)(x + 3)(x + 6) > 0 ⇒ x ∊ (−6 ; −3) ∪ (2 ; ∞)
31 sty 23:36
123: Czyli wystarczyło poprostu podzeilić przez ten logarytm i zmienic znak, bo w podstawie jest
ułamek ?
31 sty 23:38
ZKS:
Nie chodzi o to że jest ułamek tylko że to wyrażenie jest ujemne.
Dam Ci przykład log0,2(0,1) tutaj jest ułamkiem ale to wyrażenie jest dodatnie.
logab jeżeli a ∊ (0 ; 1) ∧ b ∊ (1 ; ∞) lub a ∊ (1 ; ∞) ∧ b ∊ (0 ; 1) to wyrażenie jest ujemne
a gdy a ∊ (0 ; 1) ∧ b ∊ (0 ; 1) lub a ∊ (1 ; ∞) ∧ b ∊ (1 ; ∞) to wyrażenie jest dodatnie.
31 sty 23:45
123: Yhm, teraz rozumiem, wielkie dzięki. Męczyłem się z tym zadaniem, bo myślałem ze trzeba
obliczyć ten logarytm
31 sty 23:46