parametr
matroz: Określ liczbę pierwiastków równania (k
2−1)x
2−(k+1)x−0,5=0 w zależności od wartości parametru
k .
Zadanie nie takie trudne może się wydawać.
parametr mamy przy x
2, więc najpierw k
2−1 przyrównujemy do zera, wychodzi
k=1 v k=−1
dla k=1 wyszło 1 rozw. dla k=−1 0 rozwiązań
potem robiłem z Δ , kiedy ujemna to brak rozw., dodatnia 2 rozw. kiedy wynosi 0 jedno rozw.
jednak finalny wynik nie jest do końca poprawny, proszę zajrzeć tu:
wszystkie przedziały oprócz tego.
poza tym przyrównując (k
2−1) do zera wyszło że dla k=−1 jest 0 rozwiązań, a obliczając Δ=0
wyszło że dla k=−1 jest jedno rozwiązanie... taka dziwna rozbieżność − jak to wyjaśnić i
rozwiązać ten problem?
mam nadzieję że wszyscy zrozumieli o czym piszę, jak zaczniecie robić zadanie to od razu
skumacie o co mi chodziło
31 sty 23:26
matroz: odświeżam
1 lut 11:01
Mudzinek: * rownanie liniowe dla (k
2−1)=0 czyli k=−1 lub k=1
podstawiamy
dla k =1 rownanie ma postac −2x−0,5=0 i ma jeden pierwiastek
dla k =−1 rownanie jest sprzeczne
* rownanie kwadratowe dla k≠1 i k≠−1
1) liczymy delte z glownego rownania
Δ=3k
2=2k−1
2) a teraz delte pomocnicza do rowanania 2
Δ2=16
k1=−1
| | 1 | |
Δ > 0 dla k∊(−∞;−1)∪( |
| ;+∞) 2 pierwiastki |
| | 3 | |
| | 1 | |
Δ = 0 dla k=−1 lub k= |
| 1 pierwiastek |
| | 3 | |
| | 1 | |
Δ < 0 dla k∊(−1; |
| ) nie ma pierwiastkow |
| | 3 | |
*****
zostaje tylko wszystko zsumowac wliczajac rownanie liniowe
| | 1 | |
0 pierwiatkow dla k∊<−1; |
| ) |
| | 3 | |
| | 1 | |
1 pierwiastek dla k= |
| (kwadratowe) i k=1 (liniowe) |
| | 3 | |
| | 1 | |
2 pierwiastki dla k∊(−∞;−1)∪( |
| ;1)∪(1;+∞) |
| | 3 | |
1 lut 12:34
matroz: | | 1 | |
"2 pierwiastki dla k∊(−∞;−1)U( |
| ;1)U(1;+∞)" |
| | 3 | |
| | 1 | |
Skąd wyszedł Ci przedział ( |
| ;1)? |
| | 3 | |
I dlaczego dla k=−1 przyporządkowałeś 0 pierwiastków (bo tak wyszło z równania k
2−1=0) a nie 1
rozwiązanie (bo tak wyszło z Δ)? Skąd wiedziałeś że akurat tak ma być?
1 lut 12:55
ZKS:
A dla k = 1 ile masz rozwiązań 2 czy 1?
1 lut 13:07
matroz: @
ZKS 1 rozw., nie wiem czy zrozumiałeś o co mi chodziło w moim pytaniu − to że dla k=1
jest 1 rozwiązanie wynikło z równania k
2−1=0, natomiast dla k=−1 wynikło w równaniu
k
2−1=0 że brak rozwiązań oraz w delcie że 1 rozwiązanie.
| | 1 | |
i skąd ten tajemniczy przedzial ( |
| ;1)? |
| | 3 | |
1 lut 13:14
ZKS:
Jak skąd? Najpierw się pytam ile masz rozwiązań dla k = 1?
1 lut 13:17
matroz: no jedno rozwiązanie, pisałem już.
1 lut 13:23
ZKS:
Właśnie czyli dlatego wyrzucasz jedynkę z przedziału dla 2 rozwiązań stąd się bierze ten Twój
tajemniczy przedział.
1 lut 13:25
matroz: Aha, bo
| | 1 | |
2 pierwiastki dla k∊(−∞;−1)∪( |
| ;1)U(1;∞) |
| | 3 | |
to przecież to samo co
| | 1 | |
2 pierwiastki dla k∊(−∞;−1)U( |
| ;∞)\{1} |
| | 3 | |
ok, to już rozumiem, tylko chodzi mi jeszcze o ten wybór między deltą a a=0
1 lut 13:39
matroz: Czy to po prostu tak że w pierwszej kolejności patrzę na rozwiązania dla a=0 przy ax2+bx+c a
potem na deltę?
1 lut 13:40
ZKS:
Ale zauważ że z góry zakładasz że a ≠ 0 (aby to było równanie kwadratowe) więc liczba która Ci
wychodzi że a ≠
b i z delty dostajesz że rozwiązanie masz dla liczby
b to nie masz
dla tego
b rozwiązania ponieważ na początku zakładałeś że a ≠ b. Mam nadzieje że
zrozumiałeś to co napisałem.
1 lut 13:43
matroz: tak, zrozumiałem, ja czasami mówię podobnym językiem

dzięki za pomoc
1 lut 13:44
ZKS:
Najpierw sprawdzasz co się dzieje kiedy a jest równe zero(równanie liniowe). Później zakładasz
że a ≠ 0 ponieważ analizujesz równanie kwadratowe.
1 lut 13:44