Proszę o pomoc, pilne !!!!
RAZDWATZY: okresl liczbe pierwiastkow rzeczywistych rownania x4 − 10x2 = 9 = m w zaleznosci od
wartosci m
31 sty 23:24
ZKS:
x4 − 10x2 + 9 = 0
(x + 1)(x − 1)(x + 3)(x − 3) = 0
Narysują tą funkcję i zbadaj gdzie i kiedy przetnie się z funkcją y = m.
31 sty 23:39
RAZDWATZY: do tego momentu tez potrafię zrobić, ale nie wiem co dalej mam odp do tego zadania i te liczby
mi w ogole nie pasuje nie wystarczy chyba odczytac bo przeciez to jest wielomian a ja znam
tylko miejsca zerowe ?
31 sty 23:44
ZKS:
Proponuję zrobić tak:
|x4| − 10|x2| + 9 = 0
I narysuj sobie ten wykres dla x ≥ 0 i później go odbijasz o oś OY.
31 sty 23:47
RAZDWATZY: a moglbys jeszcze podac odpowiedz jaka Tobie wyszła ?
31 sty 23:50
ZKS:
dla m ∊ (−∞ ; −16) brak rozwiązań
dla m = −16 dwa rozwiązania
dla m ∊ (−16 ; 9) cztery rozwiązania
dla m = 9 trzy rozwiązania
dla m ∊ (9 ; ∞) dwa rozwiązania.
31 sty 23:59
ZKS:
Oczywiście w 100% pewności nie mam że dobrze zrobiłem bo zadanie inne niż wszystkie ale za to
ciekawe.
1 lut 00:06
RAZDWATRZY: bardzo dobra odpowiedz ale nadal nie wiem jak to zrobic i skad wychodza takie liczby
1 lut 00:08
ZKS:
f(x) = x4 − 10x2 + 9
x2 = t ≥ 0
f(t) = t2 − 10t + 9
tw = 5 ⇒ xw = √5
f(tw) = yw
f(5) = 25 − 50 + 9 = −16
yw = −16
f(0) = 9
t1 = 9 ∨ t2 = 1 ⇒ x1 = ±3 ∨ x2 = ±1
Teraz ten wykres odbijasz na drugą stronę ponieważ jest on symetryczny względem osi OY.
1 lut 00:16
RAZDWATRZY: no juz jasniej
czyli podobnie robilem ale ponziej juz nie wiedzialem tez wrpowadzilem zmienna
1 lut 00:20
RAZDWATRZY: mozesz zobaczyc zadanie ktora podal kolega pod nikiem matematyk bo mam te sam jeszcze do
zrobienia wlasnie
1 lut 00:21
ZKS:

Tak mniej więcej będzie wyglądał ten wykres.
1 lut 00:24
RAZDWATRZY: wykres po prawej zrobilem sam ale nie wiedzilem ze trzeba go odbic

dzieki wielkie
1 lut 00:25
ZKS:
Przecież 2 razy pisałem żeby go odbić.
CO JA PACZE
1 lut 00:28
RAZDWATRZY: ale wczesniej mi chodzi

przez internet czasem ciezko zrozumiec
1 lut 00:29
ZKS:
Zapisz te swoje zadanie to Ci pomogę.
1 lut 00:31