2 kąty i bok ! Oblicz pole trójkąta
Czacha:

Oblicz pole trójkąta przedstawionego na rysunku. Wynik zaokrąglij do 0,01.
Bardzo mi zależy na tym zadaniu!
31 sty 23:08
Mila: | | 7 | |
b=2Rsin42= |
| *sin 42=..........odczytaj z tablic |
| | sin29 | |
P
Δ=0,5*7*b *sin109
31 sty 23:37
Czacha: Możesz mi jeszcze napisać co oznacza R?
31 sty 23:40
pigor: np. tak : niech
x − długość boku naprzeciwko kata 109
o , to z tw. sinusów i wzorów
redukcyjnych masz :
| x | | 7 | | 7 * sin(90o+19o) | |
| = |
| ⇒ x = |
| ⇒ |
| sin109O | | sin(180o−109o −42o) | | sin(180o−151o) | |
| | 7 * cos19o | | 1 | |
x = |
| , stąd i wzoru na pole Δ : PΔ= |
| x * 7 sin42O = |
| | sin29o | | 2 | |
| | 7 | | cos19osin42o | |
= |
| * |
| ≈ 3,5 * 1,304997654 ≈ 4,57 . ...  |
| | 2 | | sin29o | |
31 sty 23:42
Czacha: Wynik ma wyjsc 31,97
31 sty 23:46
Czacha: Mila skąd tam wziełaś sin29?
31 sty 23:47
Mila: Z sumy kątów w trójkącie.
31 sty 23:54
Czacha: Trochę to zagmatwałaś, co oznacza 2R?
1 lut 00:02
Mila: R promień okręgu opisanego na Δ. Twierdzenie sinusów.
1 lut 00:06
Czacha: Jest inna możliwość rozwiązania tego zadania bez okręgów?
1 lut 00:08
pigor: ... jesteś ... cep, jeżeli mojego rozwiązania nie ... :

widzisz kolego
1 lut 00:10
Czacha: Widzę i dziękuję ale go nie rozumiem w ogóle, widocznie jestem cep

A to jest już wynik
końcowy?
1 lut 00:13
Czacha: Już rozumiem, tylko,że wyszedł Ci zły wynik
1 lut 00:29
Czacha: Mógłby ktoś pomóc z tym zadaniem od pigora? Z jakiego wzoru obliczyc to pole dokladnie? bo
wyszedł mu zły wynik, dopiero jak pomnoze przez 7 wychodzi dobry
1 lut 00:51