(x-2)^2>0
DZIADZIA: ta finkcja ma jedno miejsce zerowe −2 zgadza się ?
A ∅
B 2
C (−∞,2)∪(2,∞)
D. R
dla czego odp C jest odpowiedzią prawidłowa na moje to jest jak już (−∞,−2>∪<−2,+∞)
31 sty 22:56
Kejt: na pewno nie przedział domknięty, bo ta funkcja nie ma przyjmować wartości 0. po drugie,
miejsce zerowe to 2 a nie −2.
31 sty 22:58
goldenfille: ta funkcja ma miejsce zerowe jedno Mz=2
31 sty 22:59
Bizon: funkacja ... f(x)=(x−2)2
... jej miejscem zerowym jest 2
(x−2)2>0 ... to nierówność
i prawidłowa jest odpowiedź C
31 sty 23:02
DZIADZIA: Δ=0 −b2a −42=−2
31 sty 23:02
Kejt: b=4? a to skąd? chyba −4..
31 sty 23:04
DZIADZIA: a2−2ab+b2
31 sty 23:06
DZIADZIA: f(x)=x2+4x+4
31 sty 23:06
Kejt:
(x−2)
2=x
2−4x+4 => a=1 b=−4 c=4
| | −b | | −(−4) | | 4 | |
x0= |
| = |
| = |
| =2 |
| | 2a | | 2*1 | | 2 | |
31 sty 23:07
Kejt: wzór skróconego mnożenia z góry ustala za Ciebie znaki..nie zmieniasz ich.
31 sty 23:07
Kejt: poza tym, można to było zrobić znacznie prościej:
(x−2)2=0
x−2=0
x=2
31 sty 23:08
Mila: Masz rozwiązać nierówność ,ta funkcja przyjmuje wartości większe lub równe zero. Ciebie pytają
o wartości większe od zera.
31 sty 23:09
DZIADZIA: x2−2*x*(−2)+(−2)2
31 sty 23:10
Kejt: stosujesz wzór (a−b)2 czyli z góry wiadomo, że 'b' jest mniejsze od zera.
(a−b)2=a2−2ab+b2
31 sty 23:11
Kejt: przykładowo..:
(1−2)2=(−1)2=1
ale jakby rozpisać ze wzoru:
(1−2)2=1−4+1=1
a teraz wg Ciebie:
(1−2)2=1+4+1=6
teraz rozumiesz?
31 sty 23:15
DZIADZIA: zgadza sie prze3praszam
31 sty 23:17
DZIADZIA: zgadza sie prze3praszam
31 sty 23:17
DZIADZIA: zgadza sie prze3praszam
31 sty 23:17
Kejt: oczywiście w drugiej linijce ma być 1−4+4..
jest już za późno...
31 sty 23:20