matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równania
Kinga:
Rozwiąż równania: a)2sin2x+
√
3
=0 b)tg2x−tgx=0
31 sty 22:51
M2:
9 lut 18:08
Ponury Żniwiarz :
b) tg(2x)−tg(x)=0
sin(2x−x)
=0 cos(2x)≠0 cos(x)≠0
cos(2x)cos(x)
sinx=0 x=0+kπ k∊C Natomiast a) 2sin(2x)+
√
3
=0 2sin(2x)=−
√
3
√
3
sin(2x)=−
2
π
sin(2x)=−sin(
)
3
π
sin(2x)=sin(−
)
3
π
2x=−
+2kπ
3
π
x=−
+kπ
6
lub
π
2x=π−(−
)+2kπ k∊C
3
4
2x=
π+2kπ
3
4
x=
π+kπ
6
2
x=
π+kπ
3
Proszę sprawdzić.Dziękuje
9 lut 18:48
Jasiek:
tg(2x)=tg(x) 2x= x+kπ x= kπ , k∊Z
9 lut 18:51
Ponury Żniwiarz :
No pewnie
9 lut 18:54