narysowac równanie stycznej do wykresu funkcji
Studenci: f(x)= xe−2x w punkcie X0 = 12
30 mar 18:23
Studenci: moze ktos pomoze?
30 mar 18:34
Basia:
Styczna do krzywej w p−cie x
0 to prosta y = ax+b gdzie a = f'(x
0).
Ponadto prosta ta przechodzi przez punkt P(x
0; f(x
0)).
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
f(x0) = f(12) = |
| *e−2*12 = |
| *e−1 = |
| * |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | e | |
P(
12 ;
12e)
f'(x) = 1*e
−2x + x*e
−2x*(−2) = e
−2x − 2x*e
−2x = e
−2x*(1−2x)
f'(
12) = e
−2*12*(1−2*
12) = e
−1*(1−1) = 0
a = 0
y = b
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
30 mar 18:47
Studenci: czemu e−2x a nie −2e−2x czy my z tego nie wyznaczamy pochodnej za
pomoca 6 reguły różniczkowania?
30 mar 19:15
Basia:
to jest pochodna iloczynu x*e−2x
(f*g)' = f'*g + f*g'
(x*e−2x)' = (x)'*e−2x + x*(e−2x)' = tak jak wyżej
może to i szósta reguła, nic mi o tym nie wiadomo, nigdy ich nie numerowałam
30 mar 19:22
Studenci: dziękujemy, już rozumiemy :−)
30 mar 19:29