dvdvd
jarkoski:

| | 1 | | 2 | |
siemka mamy takie cos: rozwiaz rownanie: |
| = |
| |
| | |3−x| | | |2x−1| | |
ja robie takie rzeczy tak jak na rysunku i nie proszę o rozwiazanie bo takowe mi wyszlo ale
prosze wytlumaczcie mi dlaczego to mi wychodzi tylko wtedy gdy |3−x| zapisuje jako |x−3|

tzn wiem skąd to sie bierze ale dlaczego ten zabieg jest konieczny ? nie moze zostac 3−x

pozdro
31 sty 22:03
Mila: Też wyjdzie, tylko trzeba wiedzieć jaki znak ma wyrażenie w odpowiednim przedziale. Łatwiej
jest, gdy najpierw (od lewej na osi, wyrażenia są ujemne. Pytaj , jeśli dalej nie rozumiesz.
Wartości bezwględne są ważne.
31 sty 22:39
jarkoski: tzn nie wiem jak to widzisz
31 sty 22:41
Aga1: Jedna z wielu własności.
Ix−yI=Iy−xI dla x,y∊R
Odległość z Warszawy do Gdańska jest taka sama jak z Gdańska do Warszawy.
31 sty 22:42
jarkoski: no ja wiem skad ta wlasnosc wynika ale jak zrobic nei zmeniając tego
31 sty 22:43
Ja: tu chyba jakieś nierówności powinny być
31 sty 22:44
Aga1: I3−xI=3−x, gdy 3−x≥0, x≤3
I3−xI=x−3, gdy 3−x<0,x>3
31 sty 22:45
jarkoski: aaa ! a czy to nie jest tak ze jak mam ymodul |3−x| to on jest ujemny w przedziale (−∞;3) ? a
dodatni <3;∞) i przyjmujes postac −3+x ?
31 sty 22:46
Mila: Zapisuję:
x−3≥0⇔x≥3
2x−1≥0⇔x≥0,5
mam na osi przedziały: (−∞,0,5)∪<0,5;3)∪<3,∞)
w pierwszym przedziale obydwa wyrażenia są ujemne , zmienia je na przeciwne , dalej tłumaczyc,
czy napiszesz równanie?
31 sty 22:46
jarkoski: dokladnie

Dziekuje Aga
31 sty 22:46
pigor: ... a dla mnie "kochani" ... czas to pieniądz i dlatego ja bym ...

widział to tak :
I sposób :
| 1 | | 2 | |
| = |
| ⇔ 2 |−(3+x)| = 1 |2x−1 ⇔ 2 |−1||x−3| = 2 |x−12| ⇔ |
| |3−x| | | |2x−1| | |
|x−3|=|x−
12| ⇔ czyli równoodległa od 3 i
12 jest liczba
x=32=
1,5 , a
II sposób :
| 1 | | 2 | |
| = |
| ⇔ 2|3−x|="2x−1| /2 obustronnie ⇔ 4(3−x)2=(2x−1)2 ⇔ |
| |3−x| | | |2x−1| | |
4(9−6x+x
2)=4x
2−4x+1 ⇔ 36−24x = −4x+1 ⇔ 20x=35 ⇔ x=
64=
32=1,5 . ...
1 lut 01:03
Aga1: Mała poprawka
20x=35//:20
1 lut 09:32
pigor: o kurcze . ...

faktycznie dzięki
Aga − przepraszam, nie umiem dzielić
| | 3−0,5 | | 2,5 | | 3 | | 7 | |
|
| = |
| =1,75=1 |
| = |
| . ...  |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
1 lut 12:12
Aga1: Jeszcze inny sposób.
Rozwiązanie należałoby rozpocząć od wyznaczenia dziedziny.I3−xI≠0 i I2x−1I≠0
Skorzystać z proporcji i ze wzorów IaI*IbI=Ia*bI, IaI=IbI⇔a=b lub a=−b
2I3−xI=I2x−1I
I6−2xI=I2x−1I
6−2x=2x−1 lub 6−2x=−2x+1
4x=7 0=−5 równanie sprzeczne
1 lut 13:16