matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
...
Michał:
jak się upraszcza takie wyrażenia trygonometryczne: sin(4π+α) tg(α−3π) sin(π−α) cos(π+α)
3
cos(
π+α)
2
1
sin(α−
π)
2
itd. Jak to robić, jakich wzorków używać?
31 sty 21:31
Aga1:
Korzysta się ze wzorów redukcyjnych..
31 sty 21:33
krystek:
π
π
π
sin(α−
)=sin[−(
−α]=−sin(
−α)=−cosα
2
2
2
31 sty 21:39