| n2−29n | ||
Suma n początkowych wyrazów pewnego ciągu arytmetycznego wyraża się wzorem Sn= | . | |
| 4 |
| n2 − 29n | ||
Sn = | ||
| 4 |
| (n + 1)2 − 29(n + 1) | n2 + 2n + 1 − 29n − 29 | n2 − 27n − 28 | ||||
Sn + 1 = | = | = | ||||
| 4 | 4 | 4 |
| n2 − 27n − 28 | n2 − 29n | n2 − 27n − 28 − n2 + 29n | 2n − 28 | |||||
an = | − | = | = | |||||
| 4 | 4 | 4 | 4 |
| 1 | ||
an= | n−7 | |
| 2 |
| n2−29n | |
<0 <=> n(n−29) < 0 <=> n<29 | |
| 4 |
| 282−29*28 | 28(1−29) | |||
S28= | = | = −28*7= −196 | ||
| 4 | 4 |