Obód i Pole czworokąta mając bok i 4 kąty
DuzeOko:

Oblicz pole i obwód czworokąta przedstawionego na rysunku
Jak narazie obliczylem przyprostokątną przy 45', biorąc cosinusa wyszlo 4,2
√2 ale nie jestem
pewien czy to tak się robi ! Prosze o pomoc w rozwiązaniu tego do konca
31 sty 20:22
al:
pierwszy trójkąt, to połówka kwadratu o przekątnej 6√2, zatem bok ma dł.6
drugi trójkąt, to połówka trójkąta równobocznego o boku 6 i ... dalej liczysz
31 sty 20:30
Eta:

P(ABCD)= P(ΔABD) + P(ΔBCD) =.....
31 sty 20:34
DuzeOko: Dobrze, ale co mi z tego skoro nie wiem jak to obliczyć? Jak obluczyc np pole i obw tego
pierwszego trójkąta?
31 sty 20:36
DuzeOko: Próbowałem obliczyć pole trójkąta ABD, wyszło mi P=36
√12 , czy mógłby ktoś sprawdzić czy to
jest dobrze? i Jak obliczyc drugi trójkąt BCD


?
31 sty 20:52
al:
żle, pole ΔABD=1/2*6*6
pole ΔBCD=1/2*3*3√3
31 sty 20:59
DuzeOko: ale skąd się w polu 2 trójkątu wzieły te 3 i 3√3 i z jakiego wzoru obliczyles to pole skoro
pole równoramiennego to 1/2a*h a h nie posiadam
31 sty 21:07
al:
a=3, h=3√3, to jest trójkąt prostokątny
31 sty 21:11
KinderMisiek: Dalej nie rozumiem skąd tam się wziął kąt 30 i wysokosc3
√3 i z jakiego wzoru to obliczasz

!
W równoramiennym wysokość jest taka sama jak jeden z tych 2 boków?
31 sty 21:54
al:
trzeba wrócić do podstawówki
31 sty 21:55
KinderMisiek: A już wiem, wykorzystales pole kwadratu, ale dalej nie rozumiem o co chodzi z tym 2 trojkątem
31 sty 21:56
KinderMisiek: Właśnie sprzydałoby się do podstawówki wrócić, bo klasa maturalna a tu chu** wiem.
Wytłumacz mi dokładnie skąd wziąłes pole BCD= 1/2*3*3
√3, skoro wzór na równoboczny to
31 sty 22:16
KinderMisiek: ok, wiem jakie to kurwa proste, dzięki
31 sty 22:27