:)
dawid: który z podanych ciągów jest geometryczny:
b
n = n
2
c
n = 2
n
Ja to policzyłem tak:
| | an+1 | |
zast. wzór na spr. czy to c. geom. |
| |
| | an | |
i tak obliczając 3 przykład powinien być:
c
n+1 = 2
n+1
c
n = 2
n
q=2 wartość stała wiec to powinna być ta odpowiedź
bardzo prosze o przeliczenie 2 i ost. bym miał pewność jak to liczyc i czy jest ok oraz
sprawdzenie czy w ogóle tak należy liczyć
31 sty 19:24
dawid: proszę o obliczenia do 2 przykładu i ost. bo coś mi tam się nie zgadza i sprawdzenie tego
31 sty 19:25
Aga1:
cn+1, źle, nie wolno skracać gdy jest dodawanie.
cn+1=2n+1=2n*21
31 sty 19:40
Aga1: | an+1 | | n | | 4 | | n | |
| = |
| * |
| = |
| |
| an | | 4 | | n−1 | | n−1 | |
31 sty 19:42
dawid: dobrze juz przeanalizowałem dziękuje
31 sty 19:46