oblicz granice gdy x dązy do nieskonczonosci
Studenci: f(x)= √x2+1−x lim x→∞
30 mar 17:53
Sabin:
Drodzy studenci, trzeba chyba pomnożyć przez "1", gdzie 1 zapisane jest jako dopełnienie
do różnicy kwadratów, czyli √x2+1+x w liczniku i mianowniku. Wtedy coś się w liczniku
poskraca i będzie łatwiej.
30 mar 17:58
Studenci: a nie mozna tego zamieni w taki sposób że:
lim x→∞ =
√x2(1+1x2 − x =
lim x→∞ = x
√1+1x2 − x = ∞ − ∞ = 0
30 mar 18:05
Sabin:
Nie, ponieważ
∞ −
∞ jest symbolem nieoznaczonym i wcale nie musi być zerem, granica
zależy wtedy od postaci funkcji

Przykłady macie tutaj:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Symbole_nieoznaczone
30 mar 18:10
Studenci: czyli rozwiazanie jest nie prawidłowe? czy mozesz pomóc nam je rozwiazac?
30 mar 18:14
Sabin:
Hmm... odpowiedź jest poprawna, ale sposób rozwiązania jest zły.
| | √x2+1+x | |
Zapiszcie 1 jako |
| i wymnóżcie to przez swoją f(x). W liczniku |
| | √x2+1+x | |
dostaniecie różnicę kwadratów i przy okazji pewne rzeczy się poskracają.
30 mar 18:25
30 mar 18:27
Nauczyciel: δγγβ+0.5=Wynik
30 mar 18:46
Studenci: ale smieszne
30 mar 19:17