matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Błagam...
Łola:
Liczby całkowite
x
,
y
,
z
przy dzieleniu przez 4 dają odpowiednio reszty
x
2
+y
2
+z
2
1,2,3. Oblicz resztę z dzielenia liczby
4
30 mar 17:48
tim:
x = 4n + 1 y = 4n + 2 z = 4n + 3 Podstaw liczby do wzoru. Rozwiąż wzory skróconego mnożenia i sprawdź. [16n
2
jest podzielne przez 4, 8n też
]
30 mar 17:53