pole trójkąta
łukasz: Przyprostokątne pewnego trójkąta prostokątnego różnią się o 2cm, a przeciwprostokątna ma
długość 6cm. Oblicz pole tego trójkąta i wyznacz długość jego najkrótszej wysokości
31 sty 18:12
Aga1:

x
2+(x+2)
2=6
2
oblicz x
| | c*h | |
P= |
| −−z tego obliczysz h. |
| | 2 | |
31 sty 18:18
łukasz: | | −2+√68 | |
Liczę ten x i liczę, i chyba się gdzieś mylę albo ma wyjść taki jakiś dziwny x= |
| |
| | 2 | |
31 sty 18:43
łukasz: | | 1 | | 1 | |
Jak x mi wyszedł dobrze to P=33 |
| a h=11 |
| . |
| | 2 | | 6 | |
Dobrze mi to wszystko wyszło?
31 sty 19:01
Aga1: i dalej x=
√17−1
x+2=
√17+1
P=8
3*h=8
31 sty 21:56