MIara kąta odchylenia przekątnej prostopadłościanu
Iga: Objętość prostopadłościanu, którego wysokość ma dł 15cm jest równa 540cm3. Stosunek dł
krawędzi podstawy tego graniastosłupa wynosi 3:4. Wyznacz miarę kąta α nachylenia
przekątnej prostopadłościanu do płaszczyzny podstawy oraz oblicz długość tej przekątnej.
Sporządź rysunek prostopadłościanu i zaznacz kąt α.
30 mar 17:48
kolorowekredki: hmm nie wiem czy coś pokręciłam czy nie ale długość przekątnej wyszła mi ≈17,23
540=PP*15
540/15=PP
PP=36 krawędź podstawy=6
przekątna podstawy= 6√2
i teraz pitagoras − krawędź podstawy2 + wysokość2 = przekątna prostopadłościanu2
30 mar 19:49
tim: Pokręciłaś z dłuygościa podstawy... ona nie jest kwadratem... tylko ma boki w stosunku
3:4..................
30 mar 19:59