Macierze
Kevio: Mam kłopot z obliczaniem rzędu macierzy.
Wiem, że chodzi o to jaką największą kwadratową macierz można w niej umieścić ale nie bardzo
wiem jak tego dowodzić. Np. mam macierz 3x7 to już wiem, że albo macierz może mieć 3 lub 2
rzędy, ale co dalej?
A druga sprawa to taka, że mam polecenie do zadania "Obliczając macierz odwrotna rozwiązać
równanie:"
i mam np. AX=BT i tu mam podane dwie macierze A i B. Rozumiem, że mam podać macierz X ale po
co tutaj robić odwracanie? Nie bardzo się łapie w tym.
31 sty 17:31
wmboczek: Wybierasz maksymalną macierz kwadratową o niezerowym wyznaczniku. Rzędem jest wymiar wybranej
macierzy.
AX=BT /A−1
A=A−1BT
31 sty 17:37
wmboczek: X= w ostatniej
31 sty 17:37
Kevio: Eeee... chwila bo nie bardzo kumam to z X. Najpierw dzielę przez A−1 a potem mnożę przez
potęgę... nie rozumiem
31 sty 17:58