Pole trójkąta
Apsik: Witam

Mamy trójkąt równoramienny abc w którym AC=BC, wysokość AE wynosi 8 a odcinek EB 6. Jak należy
obliczyć pole trójkąta?
31 sty 17:18
BLAZEJ_505: wiemy że wysokość w trójkącie dzieli podstawę na dwie równe części zatem IBEI=IECI czyli IBCI=
12
wzór na pole to p=ah2
p=12*82=48
31 sty 17:24
Apsik: Tylko czy z tego wierzchołka wysokość też przetnie odcinek w dwóch równych częściach?
31 sty 17:29
BLAZEJ_505:

mój błąd źle odczytałem treść ( tak to jest jak się robi zadania bez rysunków)
to układamy równanie
8
2+x
2=(6+x)
2
oblicz x , następnie dodaj 6 +x to jest podstawa, a wysokość jest dana
31 sty 17:41