wartośc bezwzględna, parametr
matroz: dla jakich wartości parametru m równanie |x−2|=2m+1 ma
a)1 rozwiązanie
b)2 rozwiązania
jest to zadanie z zestawów Andrzeja Kiełbasy.
Co do podpunktu a) to od razu się zorientowałem, że 2m+1 musi wynosić 0, więc m=−0,5.
Nie rozumiem jednak podpunktu b). W książce mam wyjaśnione, że 2m+1 musi być większe niż zero,
przez co m∊(−∞;−0,5). moglibyście wytłumaczyć, dlaczego mamy postawić taki warunek, że 2m+1>0?
31 sty 16:52
ZKS:
Wartość bezwzględna jest zawsze ≥ 0 więc aby miało to rozwiązanie to 2m + 1 ≥ 0 dla 2m + 1 = 0
będziemy mieli jedno rozwiązanie natomiast dla 2m + 1 > 0 będziemy mieli dwa rozwiązania.
31 sty 16:57
matroz: Teraz rozumiem.
Czyli nie istnieją równania takie na przykład jak |x−1|=−5 ?
31 sty 17:07
ZKS:
Narysuj sobie wykres tych dwóch funkcji (g(x) = |x − 1| i h(x) = −5 i zobacz czy Ci się gdzieś
przetną.
31 sty 17:10
Aga1: Istnieją , tylko nie mają rozwiązania, są równaniami sprzecznymi,(mają 0 rozwiązań)
31 sty 17:10
matroz: Tak jest Ago, źle się wyraziłem

Dzięki za pomoc! jabłko w nagrodę
31 sty 17:14