Wyznacz wartosci parametru m
Monia: Wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których wielomian
w(x)=(m+3)x
4−2mx
2 +m −1 ma dokładnie 2 pierwiastki.
Wiem że trzeba wprowadzić zmienną t=x
2
Jednak trzeba rozważyć wszystkie warunki

Proszę o pomoc
31 sty 16:49
ZKS:
Najpierw sprawdź czy będziesz miała 2 pierwiastki dla a = 0.
31 sty 16:51
Godzio: 1o Δ = 0, 2t1 > 0
2o Δ > 0, t1t2 < 0
31 sty 16:52
Godzio:
No i oczywiście m = −3 trzeba sprawdzić
31 sty 16:52
ZKS:
Godzio chwal się jak wynik?
31 sty 16:53
Monia: w książce warunki do tego zadania
a≠0
Δ>0
t1,t2<0
LUB
a≠0
Δ=0
t0 >0
LUB
a=0
to>0
Skąd to się bierze ?
Odwpoeidzi to m∊(−3,1) lub m=3/2 lub m=−3
31 sty 16:57
Godzio: Z czego
31 sty 16:59
ZKS:
A możesz i nawet ze wszystkiego.
31 sty 17:01
Godzio: Analiza: 19,5/24 (poszedłem oglądać prace i 1 pkt znalazłem) zatem mam 5 na koniec
Algebra: 32/40 − 4,5

Bo w sumie z tego pisałem a reszta już nie tak spektakularna
Logika 3
Programowanie 4
Psychologia 4,5
Filozofia 4
31 sty 17:02
ZKS:
Gratulacje wyników profesorze.

To co o stypendium będziesz walczysz?
31 sty 17:07
ZKS:
walczył*
31 sty 17:07
Monia: 
a możecie mi napisać skad się te warunki biorą ? boo tak troszke ..
31 sty 17:11
Godzio: No będę w przyszłym semestrze
Monia spokojnie
ZKS zaraz wytłumaczy, (chętnie bym to zrobił jednak koleżanka na
korki przyszła wiec odchodzę

)
31 sty 17:12
Monia: Ok

dziekuje wam
31 sty 17:15
ZKS:
Postać ogólna równania dwukwadratowego:
ax4 + bx2 + c = 0 po podstawieniu za x2 = t ≥ 0 przyjmuje postać
at2 + bt + c = 0 więc tutaj możemy wykorzystać Δ i wzory Viete'a.
To równanie będzie miało dwa pierwiastki dla
Δ = 0 ∧ to > 0 (jedno rozwiązanie dodatnie) lub
Δ > 0 ∧ t1t2 < 0 (jedno rozwiązanie dodatnie drugie ujemne).
31 sty 17:18
Monia: Ok

Dziekuje wam bardzo
31 sty 17:26
ZKS:
A proszę Cię bardzo.
31 sty 17:27
Ogórek: A dlaczego przy Δ=0 jedno rozwiązanie musi być t
0 > 0 ? i to samo pytania z kolejnym
warunkiem? Albo też kiedy a=0. Kurde uczę się sam w domu i nigdy tego za bardzo nie ogarniałem
24 kwi 21:50
Ogórek: Ogólnie nie rozumiem dlaczego jeszcze dokładać Vieta, przecież dwa rozwiązania są wtedy kiedy
Δ>0. A np. założenie kiedy Δ=0 rozumiem w ten sposób, że wtedy pierwiastek jest podwójny i
dlatego przyjmujemy, że ma dwa rozwiązania. Co do a=0 to tak nie za bardzo łapię.
24 kwi 21:53
Dominik: zauwaz ze jest to rownanie dwukwadratowe i poslugujemy sie podstawieniem t = x2
z zalozeniem t ≥ 0
dla t < 0 jest brak rozwiazan, bo x2 nie moze byc mniejsze od 0
dla t = 0 jest jedno rozwiazanie: x2 = 0 ⇔ x = 0
dla t > 0 sa 2 rozwiazania x = √t ∨ x = −√t
zatem rownanie dwukwadratowe ma dwa rozwiazania gdy otrzymujemy z podstawienia tylko jeden
pierwiastek t dodatni (wtedy rozwiazaniami sa x = √t ∨ x = −√t) lub gdy z podstawienia
otrzymujemy dwa rozne t o roznych znakach (dla ujemnego t jest brak rozwiazan, a dla
dodatniego sa rozwiazania x = √t ∨ x = −√t).
24 kwi 22:00
Dominik: natomiast dla x = 0 nie mamy do czynienia z rownaniem dwukwadratowym, a z typowym rownaniem
kwadratowym. z ustaleniem kiedy rownanie kwadratowe ma dwa rozwiazania powinienes sobie dac
rade.
24 kwi 22:01
krystek: @Ogórek
przy a=0 równanie staje się kwadtatowe −2mx2+m−1=0
czyli m+3=0 ⇒m=−3 mamy 6x2−4=0 ma 2 rozwiazania .
Teraz jak masz podstawienie x2=t więc aby były dwa rozwiązania t1 musi być dodatnie a t2
ujemne
dam Tobie przykład x2=4 to x1=2 x2=−2
x2=−4 to nie ma rozwiązan.
24 kwi 22:09
Ogórek: Woooooooow! Nie wiem co powiedzieć, naprawdę mnie zatkało. Wielkie, ogromne dziękuję i pokłon w
waszą stronę za altruizm !
24 kwi 22:19
krystek:
24 kwi 22:21