Zbadaj czy wśród wyrazów ciągu są liczby naturalne
matwal: Zbadaj czy wśród wyrazów ciągu an=(4n/2n+1) n∊N+ są liczby naturalne
31 sty 16:47
Huckleberry:
Nie wiadomo jaki ma być faktycznie wzor tego ciągu do pisania ułamków Kolego uzywaj duzej
literki U i klamerek {}{} jezeli wzor ciągu jest taki:
| | 4n | |
an= |
| no to nie ma niestety  jak potwierdzisz prawdziwosc wzoru ciągu to krzycz a |
| | 2n+1 | |
uzasadnie dlaczego nie ma
31 sty 17:20
matwal: tak, dokladnie taki ma być wzór
31 sty 17:27
Huckleberry:
| 4n | | 2(2n+1)−2 | | 2 | |
| = |
| =2− |
| |
| 2n+1 | | 2n+1 | | 2n+1 | |
To wyrazenie ktore otrzymalismy w wyniku jest wyrazeniem wymiernym
31 sty 17:36
matwal: ok dzięki bardzo
31 sty 17:40