granica, reguła de l'Hospitala
llll: Przy obliczaniu tej granicy korzystam z Reguła de l'Hospitala , wzorów na pochodną
| | x−sinx | | 1−cosx | | sinx | |
lim x→0 |
| =H |
| = |
| |
| | x−tgx | | | | co w mianowniku? | |
co dalej?
31 sty 16:27
Krzysiek: w liczniku masz źle..
w mianowniku do wspólnego mianownika i się skraca z licznikiem
31 sty 16:30
llll: jak w liczniku mam źle?
pochodna z 1 =0
pochodna z cos= −sinx −(−sin)=sin
31 sty 16:32
Krzysiek: aha bo Ty drugi raz korzystałeś z reguły...
w takim razie licznik dobrze,jednak nie korzystaj z tej metody drugi raz tylko zrób co wyżej
napisałem
31 sty 16:36
31 sty 16:38
Krzysiek: i masz:
i 'b' rozbijasz ze wzorów skróconego mnożenia
31 sty 16:39
llll: | (1−cosx)cos2x | | cos2x | | 1 | |
| =− |
| =− |
| |
| (cosx−1)(cosx+1) | | cosx+1 | | 2 | |
dzięki za pomoc
31 sty 16:49