31 sty 16:16
Basiek : Jakiej tam znowu mnie....
<Zawsze jest niewinna>
31 sty 16:17
BLAZEJ_505: powiedzmy tak, od osoby która bardzo chętnie udziela się na tym forum i uwielbia ciągi
31 sty 16:19
Basiek : Ciągi... od pewnego czasu ich nienawidzę, wiesz?
31 sty 16:20
BLAZEJ_505: oj tego nie wiedziałem
31 sty 16:21
BLAZEJ_505: moich dowodów nikt nie chce sprawdzić
31 sty 17:03
Basiek : No wiesz.. jakby nie patrzeć, w tym punkcie masz rację
31 sty 17:12
BLAZEJ_505: CZy ktoś lubi dowody geometryczne?
31 sty 17:41
rumpek: Chodzi o te dowody z tej strony co podała
Basiek ?
To
Zadanie 21
| | a | | 1 | |
Wykaż, że jeśli a i b nie są równe zeru i a + b ≠ 0 i |
| = |
| , to: |
| | a + b | | √3 | |
| | a | | 1 | |
* |
| = |
| (na krzyż mnożę) |
| | a + b | | √3 | |
1
o a + b =
√3a
2
o b =
√3a − a = a(
√3 − 1)
Podstawiam pod tezę:
| b | | b | | a(√3 − 1) | | √3 − 1 | | √3 | |
| = |
| = |
| = |
| * |
| = |
| a + b | | √3a | | √3a | | √3 | | √3 | |
c.n.u.
31 sty 19:15
rumpek: jak dla mnie to twoje zadanie z tymi kątami (
Zadanie 1) nie jest udowodnione, cały czas
opierasz się na tych kątach 60
o,30
o,90
o (tych zależnościach z gimnazjum). Ja to zadanie
zrobiłby tak:
a) Udowodnij, że trójkąt EFD jest równoboczny.
Widzimy, że cały trójkąt ABC jest równoboczny (wiadomo z samego polecenia), wiec po 60
o.
| | 2x | | x | |
Oznaczę sobie: |EB| = |
| oraz |BF| = |
| . |
| | 3 | | 3 | |
To teraz z twierdzenia cosinusów:
|EF|
2 = |BF|
2 + |EB|
2 − 2 * |BF| * |EB| * cos60
o otrzymasz w ten sposób bok |EF| podobnie
postępujesz dla innych trójkątów (AED oraz CDF) i otrzymasz, że mają równe boki

b) teraz będziemy korzystali z informacji podanych wyżej jak będziemy mieli obliczony bok |EF|
to tw. Pitagorasa sprawdzimy, czy cały trójkąt EFB jest prostokątny

i otrzymasz kąt 90
o
także tamte boki będą prostokątne
31 sty 19:23
rumpek:
Zadanie 6
Zrób sobie rysunek − jest on najważniejszy. Następnie na zaznaczonym rysunku zaznacz kąty
|∡B| = α, |∡A| = α, |∡BMS |= 90
o − α oraz |∡CMD| = 90
o − α. Widzisz, że trójkąty BMS oraz MDC
są podobne, wiemy również, że |AS| = |DM|. Pozostało skorzystać z podobieństwa trójkątów

i
koniec.
c.n.u.
to teraz idę męczyć polski
31 sty 19:49