matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granice ciągów
monika:
Oblicz granice ciągów:
√
n
2
+ 5
− n
a) g
n
=
3n −
√
9n
2
+ 1
√
n
2
+ n
−
√
n
2
+ 7
b) h
n
=
√
4n
2
+ 25n
−
√
4n
2
+ 5
31 sty 15:24
Krzysiek:
mnożysz przez sprzężenia tzn korzystasz ze wzoru:
a
2
−b
2
a−b=
do licznika i mianownika
a+b
31 sty 15:26
monika:
a jakimś łatwiejszym sposobem nie da sie tego zrobić? bo wolałabym nie wychodzić poza program przerabiany na lekcji
31 sty 21:54