calka
lukee: ∫xe−3x
31 sty 15:20
Krzysiek: przez części:
u=x
v'=e−3x
31 sty 15:21
lukee: a nie przez podstawienie −3x=t a pozniej przez czesci?
31 sty 15:23
Krzysiek: możesz i tak, ale nie umiesz policzyć całki z e−3x ?
31 sty 15:24
lukee: no ∫e−3x=e−3x ?
31 sty 15:26
Krzysiek: no nie bardzo, przecież (e
−3x )' ≠e
−3x
przez podstawienie obliczasz lub korzystając ze wzoru:
31 sty 15:29
lukee: | | 1 | |
soryy ja mam straszne problemy z tymi calkami. jak przez podstawienie to bedzie − |
| ∫xet |
| | 3 | |
dobrze mysle?
31 sty 15:33
Krzysiek: nie.. nie możesz mieć i x i t przy całce, a po drugie brakuje Tobie 'dt'..
dt=−3dx
| | 1 | | 1 | |
więc∫xe−3x dx =∫− |
| t et (− |
| )dt |
| | 3 | | 3 | |
31 sty 15:38
31 sty 15:43
Krzysiek: tak
31 sty 15:47
lukee: dzieki ,kurde ucze sie juz tegoi pare dni i wraz nie moge pojac
31 sty 15:48
Anna:
Wynik wychodzi:
∫xe−3x dx = −13xe−3x − 19e−3x + C
31 sty 15:49
Man: ∫xe−3x=−3e−3xx−∫−3e−3x=−3e−3xx+3∫e−3x=−3e−3xx+3(−3e−3x)=
−3e−3xx−9e−3x
31 sty 15:49
Żak:
Proste jak prostytutka z telewizji ,a tyle zachodu
31 sty 15:54
Krzysiek: Żak, a Ty co, mistrz całek?
31 sty 15:58
Żak:
man podziel jedno przez 32,drugie przez 92 to ci wyjdzie;tylko się nie wpierdalaj
na chama na forum
31 sty 16:05
Żak:
Ucz się Krzysiu raczej prospołecznych manier i doskonal karate
31 sty 16:11