matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granice ciągów
Tiamat:
Pomocy! Mógłby mi ktoś wytłumaczyć dlaczego się dzieje coś takiego? I dlaczego zmieniają się znaki?
a
n
=
√
n
4
+ n
2
−
√
n
4
− n
2
=
n
4
+ n
2
− n
4
+ n
2
√
n
4
+n
2
+
√
n
4
− n
2
Dół ułamka bo nie widać:
√
n
4
+n
2
+
√
n
4
− n
2
Nie ogarniam
31 sty 15:13
bart:
√
a
+
√
b
a−b
(
√
a
−
√
b
)*
=
√
a
+
√
b
√
a
+
√
b
31 sty 15:16