rozwiaz uklad
anka: x2+y2=144
xy=36
31 sty 15:13
xxx:
| 1296+y4 | |
| =144 / * y2 , gdy y≠0 |
| y2 | |
1296+y
4=144y
2
y
4−144y
2+1296=0, t= y
2
t
2−144t+1296=0
i jedziesz delte, potem t
1 i t
2 przyrownojesz do y
2 i liczysz mozliwe y. potem dla kazdego
y inny x
31 sty 15:31
pigor: ... no to może zacznę np. tak :
x
2+y
2=144 i 2xy=72 , to dodając stronami ⇔ (x+y)
2=216 i xy=36 ⇔
|x+y|=14 i xy=36 ⇔ ( x+y= −14 i xy=36 )
lub ( x+y=14 i xy=36 ) ⇒ dalej pobaw
się metodą podstawiania tymi dwoma układami . ...
31 sty 15:37
ICSP: albo wzory Viet'a i od razu masz równanie kwadratowe
31 sty 15:39
Mila: 14 2 = 196
31 sty 23:27