prawdopodobieństwo
Dawid: Mam takie zadanie: Wiedząc, że w szafie są cztery pary butów. Wyciągnięto losowo dwa buty.
Oblicz prawdopodobieństwo, że wśród wybranych butów nie ma pary.
| | | | 8! | | 7 * 8 | |
|Ω| = C82 = | = |
| = |
| = 28 |
| | | 2! * 6! | | 2 | |
|A| = ?
Jakie będzie zdarzenie sprzyjające, uważam, że |A| = C
42 * 2
2 = ...
31 sty 15:12
Dawid: Proszę o pomoc
31 sty 15:17
Dawid: Proszę o pomoc
31 sty 15:26
Aga1: Masz może odpowiedź?
31 sty 15:29
Dawid: Niestety nie, tylko mojej nauczycielce wyszło |A| = 4 nie wiem jak, bo uważam, że to co
napisałem jest logiczne. A ty co proponujesz

?
31 sty 15:31
jarke: moc zbioru omega dobrze = 28
|A| − wylosowane dwa buty nie są parą
|A'|− wylosowane dwa buty są parą
A' = 4
czyli masz rację : )
31 sty 15:36
Aga1: Na pewno Ω dobrze.
Nauczycielka chyba policzyła zdarzenie przeciwne, że wśród wybranych butów jest para.
Twojego zapisu nie rozumiem.
31 sty 15:39
wmboczek: w zasadzie można tak
po wyciągnięciu 1 buta mamy 1/7 szansę, że trafimy do pary
31 sty 15:41
Dawid:
| | | |
|A| = C42 * 22 = | * 4 = 6 * 4 = 24 |
| | |
i teraz przez 4, bo mogę wylosować lewy
1, prawy
1 lub lewy
2, prawy
2

teraz rozumiesz?
31 sty 15:42
Aga1: Właśnie , że nie rozumiem, chociaż wynik wychodzi dobry.
Ja bym podzieliła na buty lewe i prawe
Losuję jednego prawego mam 4 możliwości i jednego lewego ( tego nie od pary) i mam 3
możliwości lub losuję 2 lewe lub dwa prawe.
31 sty 15:57