Granica, ciągłość, styczna do krzywej, ekstrema i monotoniczność.
Paweł: Witam,
Chciałbym prosić wszystkim o pomoc w rozwiązaniu zadań, które miałem wątpliwą przyjemność
rozwiązywać na ostatnim kolokwium z matematyki i niestety... poległem.
Wiem wiem, możecie się śmiać, jaki to teraz poziom reprezentuje młodzież w szkołach wyższych
ale nie w tym rzecz.
Są następujące zadania, potrzebuje jakichś wskazówek, podpowiedzi w jaki sposób je rozwiązać.
Oczywiście całe rozwiązania też są jak najbardziej mile widziane − poprostu muszę zrozumieć
schemat robienia takich zadań.
1) Oblicz granicę limn−>∞ (n−√n2+5n−1)
2) Zbadaj ciągłość funkcji w punkcie xo=1 f(x)=arcctgx dla x<1 i 1/x2 dla x ≥1
3) Oblicz pochodną (3ctg5x*arctg√x)'
4) Wyznacz równanie stycznej do krzywej w punkcie (1,(f(1)) o wzorze: f(x)=ln(4x−3)+3x2
5) Wyznacz przedziały monotoniczności i ekstrema lokalne funkcji: f(x)= ex2−4x−3
6) Oblicz granicę: limx−>2 (1−cos(3x−6))/(tg(2x−4))
31 sty 15:11
Paweł: Zadanie 1,3,4 mam już rozwiązane dlatego prosiłbym w szególności o zadanie5 bo te e mnie
przeraża

z góry dzięki
31 sty 23:51
ZKS:
f'(x) = (2x − 4)ex2 − 4x − 3
f'(x) = 0 ⇔ (2x − 4)ex2 − 4x − 3 = 0 ⇒ 2x − 4 = 0 ⇒ x = 2 (minimum)
dla x > 2 funkcja jest rosnąca
dla x < 2 funkcja jest malejąca
1 lut 00:04
Kamil: ZKS: Trzyma sie to kupy i ....jesli to jest dobrze zrobione to czuje sie jak ostatni idiota bo
tez mialem to zadania na kolokwium i zrobilem je na podstawie : x2−4x−3>>parabola i tu dalej
dazylem do tego.Nie pomyslalem o tej najprostrzej mozliwosci.
1 lut 14:18
Artur z miasta Neptuna:
a)
| | n − (n2+5n−1) | | −5n+1 | | −5 | |
lim ... = lim |
| = lim |
| = |
| |
| | n+√... | | n+√... | | 2 | |
b)
| | π | |
limx→1− arctg x = arctg 1 = |
| |
| | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
limx→1+ |
| = [ |
| ] = 1 |
| | (x)2 | | 1 | |
lim
x→1− ≠ lim
x→1+ ⇔ funkcja nie jest ciągła w x
0=1
c)
| | −1 | | 1 | | 1 | |
(15ctg x* |
| )*arctg√x + 3ctg5x*( |
| * |
| ) |
| | sin2x | | 1+x | | 2√x | |
1 lut 14:24
Artur z miasta Neptuna:
do rozwiązania ZKS należy tylko dodać
∀
x∊Df e
x2−4x−3 > 0
co jest bardzo ważne (na kolokwium
1 lut 14:26
Paweł: Czy mógłby ktoś rozpisać przykład a) jakoś bardziej szczegółowo krok po kroku bo widze tu
jakieś skróty myślowe, których nie rozumiem. Bardzo bym prosił!

Pozdrawiam
1 lut 22:18