matematykaszkolna.pl
Granica, ciągłość, styczna do krzywej, ekstrema i monotoniczność. Paweł: Witam, Chciałbym prosić wszystkim o pomoc w rozwiązaniu zadań, które miałem wątpliwą przyjemność rozwiązywać na ostatnim kolokwium z matematyki i niestety... poległem. Wiem wiem, możecie się śmiać, jaki to teraz poziom reprezentuje młodzież w szkołach wyższych ale nie w tym rzecz. Są następujące zadania, potrzebuje jakichś wskazówek, podpowiedzi w jaki sposób je rozwiązać. Oczywiście całe rozwiązania też są jak najbardziej mile widziane − poprostu muszę zrozumieć schemat robienia takich zadań. 1) Oblicz granicę limn−> (n−n2+5n−1) 2) Zbadaj ciągłość funkcji w punkcie xo=1 f(x)=arcctgx dla x<1 i 1/x2 dla x ≥1 3) Oblicz pochodną (3ctg5x*arctgx)' 4) Wyznacz równanie stycznej do krzywej w punkcie (1,(f(1)) o wzorze: f(x)=ln(4x−3)+3x2 5) Wyznacz przedziały monotoniczności i ekstrema lokalne funkcji: f(x)= ex2−4x−3 6) Oblicz granicę: limx−>2 (1−cos(3x−6))/(tg(2x−4))
31 sty 15:11
Paweł: Zadanie 1,3,4 mam już rozwiązane dlatego prosiłbym w szególności o zadanie5 bo te e mnie przeraża z góry dzięki
31 sty 23:51
ZKS: f'(x) = (2x − 4)ex2 − 4x − 3 f'(x) = 0 ⇔ (2x − 4)ex2 − 4x − 3 = 0 ⇒ 2x − 4 = 0 ⇒ x = 2 (minimum) dla x > 2 funkcja jest rosnąca dla x < 2 funkcja jest malejąca
1 lut 00:04
Kamil: ZKS: Trzyma sie to kupy i ....jesli to jest dobrze zrobione to czuje sie jak ostatni idiota bo tez mialem to zadania na kolokwium i zrobilem je na podstawie : x2−4x−3>>parabola i tu dalej dazylem do tego.Nie pomyslalem o tej najprostrzej mozliwosci.
1 lut 14:18
Artur z miasta Neptuna: a)
 n − (n2+5n−1) −5n+1 −5 
lim ... = lim

= lim

=

n+... n+... 2 
b)
 π 
limx→1 arctg x = arctg 1 =

4 
 1 1 
limx→1+

= [

] = 1
 (x)2 1 
limx→1 ≠ limx→1+ ⇔ funkcja nie jest ciągła w x0=1 c)
 −1 1 1 
(15ctg x*

)*arctgx + 3ctg5x*(

*

)
 sin2x 1+x 2x 
1 lut 14:24
Artur z miasta Neptuna: do rozwiązania ZKS należy tylko dodać ∀x∊Df ex2−4x−3 > 0 co jest bardzo ważne (na kolokwium emotka
1 lut 14:26
Paweł: Czy mógłby ktoś rozpisać przykład a) jakoś bardziej szczegółowo krok po kroku bo widze tu jakieś skróty myślowe, których nie rozumiem. Bardzo bym prosił! emotka Pozdrawiam
1 lut 22:18