matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wielomiany...
monia:
Dla jakiej wartosci a reszta z dzielenia wielomianu W(x)= 2ax
3
−4x
2
+ax−2a przez x−2 wynosi −8
31 sty 15:10
M:
14 lut 06:23
Jolanta:
W(2)=2a*8−4*4+2a−2a=−8 16a−16=−8 16a=8 a=
1
2
14 lut 11:31