W pojemniku jest 40 piłeczek przy czym n z nich jest uszkodzonych
Iga: W pojemniku jest 40 piłeczek przy czym n z nich jest uszkodzonych Wyjmujemy równocześnie
2 piłeczki. Prawdopodobieństwo tego że co najmniej jedna z nich nie jest uszkodzona
wynosi 0,9. Oblicz ile jest w pojemniku uszkodzonych piłeczek.
30 mar 17:39
Basia:
A − przynajmniej jedna nie jest uszkodzona
A' − obie są uszkodzone
P(A') = 1−P(A) = 1−0,9 = 0,1
n = 4
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
31 mar 01:42
Eta:
40 −− piłeczek n −−−uszkodz. 40 −n −− dobre
gdzie n€N
+ i n<40
| | | | 40! | |
mocΩ= | = |
| = 780 ( oblicz.....
|
| | | 2!*38! | |
A −−− co najmniej jedna nie uszkodzona
A
' −−−− obydwie dobre
| | | | (40−n)! | |
mocA' = | = |
|
|
| | | 2!*(38−n)! | |
| | (38 −n)!*(39−n)(40−n) | | (39−n)(49−n) | |
= |
| = |
|
|
| | 2*(38−n)! | | 2 | |
P(A) = 1 − P(A
') gdzie P(A)= 0,9
P(A
') = (39−n)(40−n)/ 2*780
więc:
| | (39−n)(40−n) | |
1 − |
| = 0,9
|
| | 2*780 | |
zatem:
1560 − 79n +n
2 = 0,1*2*780
n
2 − 79n −156=0 Δ=6241 − 5616 = 625
√Δ=25
n
1 = 27 n
2 = 52 −−− nie spełnia w−ku zadania bo >40
zatem odp:
n= 27 piłeczek uszkodzonych
31 mar 01:58
31 mar 02:05