Wykres funkcji
dominik: Dana jest funkcja:
| | ⎧ | 12x −3 dla x < 2 | |
| f(x)= | ⎨ | 1 dla 2 ≤ x < 4 |
|
| | ⎩ | −x+5 dla x ≥ 4 | |
Sporządź wykres funkcji g(x)= f (x+3)
31 sty 14:51
Huckleberry:
Przesun wykres f(x) o 3 w lewo i tyle
31 sty 14:56
Aga1:
Sporządź wykres funkcji f i przesuń go o 3 jednostki w lewo, a otrzymasz wykres funkcji g.
Lub znajdź wzór funkcji g i sporządź tylko jej wykres.
Zapiszę Ci ostatnią linijkę
g(x)=f(x+3)=−(x+3)+5 dla x+3≥4
i dokończ
31 sty 14:57
dominik: A jak ma wyglądać wykres tej funkcji, bo w ogóle tego nie pojmuje.
31 sty 17:10
Aga1: Narysuję Ci wykres f(x).
31 sty 17:12
31 sty 17:15
Aga1:
31 sty 17:23