matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
logarytmy
anka:
logx2−log3−1=0 x jest do kawdratu
31 sty 14:48
pomagacz:
log(x
2
) − log(3) − 1 = 0 2log(x) − log(3) − log(10) = 0
3
2log(x) − log(
) = 0
10
3
2log(x) = log(
)
10
...
31 sty 15:00
Eta:
pomagaczu
Coś nie tak
−log(3) −log(10)= −( log3+log10)= −log30
31 sty 15:07
pigor:
...
bo logx
2
−log3 −1=0 ⇔ 2log|x| =log3+log10 ⇔ log|x| =
1
2
log30 ⇔ log|x| = log
√
30
⇔ |x|=
√
30
⇔
x = ±
√
30
− szukane rozwiązania . ...
31 sty 15:15