ekstremum i monotoniczność funkcji
Kuba: Witam,
Czy ktoś mógłby pomóc rozwiązać ekstremum i monotoniczność funkcji y=x2*e1/x
pozdrawiam
31 sty 13:47
Kuba: pomoże ktoś?
31 sty 16:01
31 sty 16:02
Kuba: dzięki. Z tym, że ja rozumiem teorie i proste dość przykłady rozwiązuję tylko z tym mam
problem. Naprawdę.
31 sty 16:08
Krzysiek: zacznij od policzenia: y' =0
31 sty 16:10
Kuba: y'=2x*e1/x+x2*e1/x=e1/x(2x+x2)=0
e1/x − zawsze dodatnia wiec nie biore pod uwage
x2+2x − x1=0, x2=−2
31 sty 16:18
Krzysiek: | | 1 | |
źle... (e1/x )' =− |
| e1/x |
| | x2 | |
31 sty 16:31
Kuba: y'=2x*e{1/x}+x2*(−1)=e1/x(2x−1)=0
e{1/x} − zawsze dodatnia wiec nie biore pod uwage
2x−1=0 x=1/2
Teraz?
31 sty 17:30
Krzysiek: dobrze i w otoczeniu tego punktu najpierw jest ujemna (pochodna) a potem dodatnia więc to jest
minimum
31 sty 17:36
Kuba: a można troszkę jaśniej skąd wiadomo czy jest to maksimum czy minimum?
31 sty 17:39
Krzysiek: pochodna ujemna czyli funkcja maleje, potem pochodna dodatnia czyli funkcja rośnie,
więc w tym punkcie wyobraź sobie, że jest wierzchołek paraboli (np.y=x2 , wtedy widać, że to
minimum )
31 sty 17:42
Kuba: no dobra. teraz monotoniczność.
y'>0, y'<0
Jak to robić?
31 sty 17:48
Krzysiek: czyli (2x−1)>0 (funkcja rosnąca)
(2x−1)<0 (malejąca)
bo funkcja wykładnicza jest zawsze dodatnia
31 sty 17:49