pomocy
emila: określ wzajemne położenie prostych 3x−y−4=0 oraz 0,6x−0,2y=0,8
31 sty 13:46
Aga1: Drugie równanie pomnóż przez 5 lub przekształć do postaci y=ax+b i porównaj współczynniki
kierunkowe
Jeśli a1=a2 i b1=b2 to proste pokrywają się
31 sty 13:51
emila: Czemu przez 5?
31 sty 13:58
Aga1: Pomnóż to zobaczysz i jeszcze przenieś liczbę z prawej na lewą.
31 sty 13:59
pigor: zauważ ,że
l
1:
3x−y=4 , zas prosta l
2; 0,6x−0,2y=0,8 /: 0,2 ⇔
3x−y=4 , a teraz
porównaj te równania i widać, że są identyczne, a więc
proste pokrywają się . ...
31 sty 14:09