Granica funkcji
xxx: Cześć, mam problem z jednym przykładem dot. granicy funkcji, nie potrafię go zrobić, na stronie
nie ma też, aż takich przykładów.
Oblicz granicę funkcji:
nie mam pojęcia jak zacząć, proszę o pomoc
31 sty 13:46
Aga1: Oblicz pochodną licznika i mianownika.
31 sty 13:58
xxx: (cos x)' = − sin x
π − 2x = 0 − 2 = −2
o to chodzi?
31 sty 14:48
Aga1: | | −sinx | | π | |
Tak i oblicz granicę |
| , gdy x→ |
| |
| | −2 | | 2 | |
31 sty 14:51
wmboczek: albo podstawienie
t=π/2−x
i wyjdzie wzór lim(t→0)sint/2t
31 sty 14:54
pigor: ... otóż, masz tu nieoznaczoność [
00] , a ... pana l'Hosp.
... stosuję w ostateczności, proponuję więc ...

np. tak :
| | cosx | | sin(π2−x) | |
limx→π2 |
| = = limx→π2 |
| = |
| | π−2x | | 2(π2−x) | |
| | 1 | | sin(π2−x) | | 1 | | 1 | |
= limx→π2 |
| * |
| = |
| * 1 = |
| . ...  |
| | 2 | | (π2−x) | | 2 | | 2 | |
31 sty 15:08
xxx: Ok, wielkie dzięki za pomoc, tutaj podaliście różne sposoby rozwiązania i nie wiem który
wybrać.
| | 1 | |
czyli najpierw liczę pochodną a następnie granicę z tego co wyszło, tylko skąd to |
| |
| | 2 | |
wyszło?
31 sty 15:37
Aga1: Masz z czego wybierać.
31 sty 15:42
xxx: Ok wielkie dzięki za pomoc.
A co z takim przykładem:
| | e−2x | | 7 + 2x | |
lim ( |
| + 2 ln |
| ) |
| | x2 | | 3 + 3x | |
x −−>
∞
31 sty 18:24
xxx: Albo może zacznę od prostszego przykładu, zaraz dodam nowy.
31 sty 18:32
xxx: Ogólnie jestem zielony w tych rzeczach a jutro mam kolokwium

Mam taki oto przykład już rozwiązany:
x −−> e
| − posłuży mi jako falka
| | lnx − 1 | | ln e − 1 | | 0 | | (ln x − 1)' | |
lim |
| = | |
| | = |
| (H)= lim |
| |
| | x−e | | e − e | | 0 | | (x − e)' | |
tak więc mam parę pytań:
1. ta wartość do limesem x −−> e
jest to wartość którą zawsze będziemy podstawiać aby otrzymać granicę?
2. "falkę" stosuje się kiedy podstawiamy "x" ?
3. Prawo Hospitala stosujemy tylko w przypadku 0/0
∞/
∞ czy można też zastosować do innych
symboli nie oznaczonych?
31 sty 18:40
xxx: up
31 sty 19:06
xxx: up
31 sty 19:17
xxx: up
31 sty 19:57
xxx: up
31 sty 20:39
Aga1: Trzy razy tak.
31 sty 21:44
xxx: Ok dzięki za pomoc.
Co do przykładu zastanawiam się nad tym:
tutaj podstawiam za "x" − "e"
tylko nie wiem skąd to wyszło − "e − e" to rozumiem, że 0, ale skąd "0" w liczniku?
1 lut 09:20
xxx: up
1 lut 15:00
xxx: up
1 lut 18:10