| cosx | 1 | |||
i ujemne wartości tgx= | i ctgx = | =....... | ||
| −sinx | tgx |
cosx= 0,6= 610= 35= xr ⇒ x= 3k i r= 5k i k∊R+, a
y2= r2−x2= 25k2−9k2=16k2 ⇒ y= −4k, bo IV ćw. XOY,
zatem sinx= yr= −45, czyli sinx= −0,8 , oraz
tgx= yx= −43 , zaś tgx= − 34= −0,75 . ...
Mam problem z podobnymi przykładami :
a) sinx = 2√2/3 x∊(π/2 ; π) wyszło mi: cosx= −1/3 a tgx= 2√2 a powinno −2√2
Czemu tak? Co źle?
b) tgx=2.4 x∊ (π ; 3/2π) a to jak zrobić?
| sinx | 2√2 | 1 | ||||
tgx= | = | :(− | )=−2√2 | |||
| cosx | 3 | 3 |
| sinx | ||
b) tgx= | ||
| cosx |
| sinx | ||
2,4= | ||
| cosx |