matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie
dominik:
Rozwiąż równanie
6x
2
+5
3
=
x
8x−1
4
31 sty 12:52
Eta:
6x
2
+5
3x
=
założenie : 8x−1≠0 ⇒ x≠ .........
8x−1
4
pomnóż "na krzyż" 4*(6x
2
+5)= 3x(8x−1) −−−−−−−−− teraz dokończ uwzględnij założenie
31 sty 12:55
dominik:
2
x=−6
3
Dobrze to policzyłem?
31 sty 13:01
Aga1:
dobrze.
31 sty 13:47