logarytmy
asia_si: podchwytliwe logarytmy

pomóżcie mi zrozumieć przynajmniej jeden

log
7log
5log
33
5
log
5150 − (log
530/log
5 15)
(log
42−log
24)/(log
42−log
24)
31 sty 12:48
ZKS:
Zacznijmy od końca:
log7log5log335
log335 = 5log33 = 5
log7log55
log55 = 1
log71 = 0
więc ostatecznie log7log5log335 = 0
31 sty 13:00
asia_si: dziękuje

rzeczywiscie
a ostatni to (log42−log24)/(log42−log24)=(1/2−2)/(1/2+2)=−0,6 ? wiec zostal tylko jeden...
31 sty 13:08
asia_si: tfu (log42−log24)/(log42−log24)=(1/2−2)/(1/2+2)=−0,6
31 sty 13:09
ZKS:
log
5150 − (−log
530) = log
5150 + log
530
log
ab + log
ac = log
abc
31 sty 13:13
asia_si: wow, to już trudne... dlaczego to jest ujemne? tzn chodzi mi o −log
530
reszte juz rozumiem, dzieki Ci wielkie
31 sty 13:19
asia_si: i czy na to jest wzór? w sensie log530/log515
31 sty 13:20
31 sty 13:27
DZIADZIA: ZKS zerknij do mnie!
31 sty 13:29
asia_si: czy z log54500 da sie cos jeszcze zrobic?
31 sty 13:50