mamy wytyczyc prostokatna dzialke gruntu tak, by jednym bokiem przylegala do
ja: mamy wytyczyc prostokatna dzialke gruntu tak, by jednym bokiem przylegala do muru, trzy
pozostale maja byc ogrodzone plotem. Łączna dlugosc plota ma wynosic 220m. jakie powinny byc
dlugosci bokow dzialki byc jej powierzchnia byla najwieksza?
31 sty 12:38
Eta:

Ob= x+2y ⇒ x+2y= 220 ⇒ x = 220−2y , y∊(0, 110)
P= x*y ⇒ P(y)= (220−2y)*y= −2y
2+220y −−− to f. kwadratowa, parabola ramionami do dołu
| | −220 | |
zatem osiąga maksimum dla ymax= |
| = 55 |
| | −4 | |
czyli x
max= 220 −2*55= 110
odp: x= 110 m i y= 55m
31 sty 12:44
ja: dzieki wielkie

31 sty 12:47