prosze o sprawdzenie
kukur: PROSZE O SPRAWDZENIE

!
kukur: rzucono monetą czterokrotnie. oblicz prawdopodobienstwo zdarzen,gdy:
a) wypadnie conajmniej 5 oczek w jednym rzucie
b)wypadnie 6 oczek w pierwszym rzucie
c) suma oczk w dwóch rzutach jest parzysta
d) suma oczek w dwóch rzutach wynosi 11
prosze o sprawdzenie
N= 62=36
A) P(A)= 16/36=8/18=4/9
B) P(B)=5/36
C) P(C)=18/36=1/2
D) P(D)=4/36=1/9
30 sty 13:23Aga1: Chyba rzucono kostką i to dwukrotnie.
30 sty 13:24kukur: no pewnie ze kostką dwukrotnie! pomyliłam sie i napisałam z zadania
poprzedniego tresc
początkową
30 sty 13:28Aga1: Wypisz zdarzenia
Tylko c) zgadza się
30 sty 13:33kukur: a) 5,1 5,2 5,3 5,4 1,5 2,5 3,5 4,5 6,1 6,2
6,3 6,4
1,6 2,6 3,6 4,6
b) 6,1 6,2 6,3 6,4 6,5
d) 5,6 6,5 6,5 5,6
30 sty 14:16Aga1: a) jeszcze 5,5 ; 5,6; 6,5; 6,6
b) jeszcze6,6
d)5,6; 6,5.
30 sty 14:32Artur z miasta Neptuna:
42 20 A) P(A) = 1− P(A') = 1 −
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− =
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− 36 36
1 B) P(B) =
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− 6
1 C) P(C) =
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− 2
2 D) P(D) =
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− 36
30 sty 14:38kukur: hej, co do a)wypadnie conajmniej 5 oczek w jednym rzucie
to moim zdaniem nie moze byc 5,5 ; 5,6; 6,5; 6,6
bo ma byc w jednym rzucie nie mniej niz 5 a nie w dwóch rzutach
b)wypadnie 6 oczek w pierwszym rzucie
to dlaczego ma byc 6,6, jakma byc 6 w pierwszym, a tu jest i w 1 i 2 rzucie
d) juz chyba d zrozumiałam i bedzie p(d)=2/36=1/18
co do a i b to juz sama nie wiem juz mi sie wszystko miesza, ale jak ktos wie to prosze o
pomoc
z góry dziekuje
31 sty 12:29
Aga1: Nie można powiedzieć , że "w pierwszym rzucie", bo w jednym tzn w pierwszym lub drugim.
Np. w pierwszym to w drugim może być wszystko,
w drugim , to w tedy w pierwszym wszystko.
31 sty 12:42
Aga1: Jeśli wszystkich wątpliwości nie rozwiałam, to może później coś dopiszę.
31 sty 12:44
kukur: w b) jest, ze ma byc 6 w pierwszym rzucie, to nie wiem czy w drugim tez moze byc 6?
31 sty 16:55
Aga1: W pierwszym rzucie musi być 6, a o drugim nic w zadaniu nie napisano, więc może być wszystko
co możliwe.
31 sty 18:04
kukur: ok, to wychodzi, ze:
a]5/9
b]1/9
c]1/2
d]
1/18
31 sty 18:23
31 sty 18:24
Aga1: Chyba tak, jeśli w ten sposób rozumiemy odbicie lustrzane,
Tylko , że w lusterku druga 6 wygląda inaczej.
31 sty 18:28
kukur: b) 1/6 oczywiscie
31 sty 18:29
Aga1: Wyników Ci nie sprawdzałam, bo zdaje się, że ktoś niedawno to rozwiązał.
31 sty 18:30