Znależć pole powierzchni pomiędzy krzywymi, pod krzywą(całki)
monia: zad. oblicz pole powierzchni zawarte między krzywymi:
y=x2−4 y=4−x2
31 sty 12:26
ZKS:
x2 − 4 = 4 − x2
2x2 − 8 = 0 ⇒ x = ±2
−2 ≤ x ≤ 2
x2 − 4 ≤ y ≤ 4 − x2
2−2 ∫ (4 − x2 − x2 + 4)dx
Dokończ.
31 sty 12:33
Ela: Mógłby ktoś rozpisać to do końca? Nie wiem jak się za to zabrać, z góry dzieki.
22 lut 17:13
Artur_z_miasta_Neptuna:
a w czym tu problem ... upraszczasz zapis funkcji podcalkowej i obliczasz tą calkę ... calkować
potrafisz
22 lut 17:14
huehuehue: ile wynosi calka nieoznaczona ? ∫(4−x2−x2+4)dx ?
22 lut 17:16
huehuehue: | | 64 | |
powiem tylko ze wynik pola powinien Ci wyjsc |
| |
| | 3 | |
22 lut 17:24