Jak rozwiązać nierówność
Monia: xx2−4 ≥ 55x+2
Nie wiem czy widać ( x/x2−4 ≥ 5/5x+2 )
31 sty 12:18
Monia: Juz udało mi się rozwiazać. Wystarczy przenieść na druga strone i sprowadzić do wspólnego
mianownika i narysować
31 sty 12:21
Aga1: Ustal dziedzinę, przenieś wszystko na jedną stronę , sprowadź do wspólnego mianownika i pomnóż
przez mianownik do kwadratu, a dalej tak jak nierówności wielomianowe z uwzględnieniem
dziedziny.
31 sty 12:22
Eta:
| | 2 | |
założenia : x≠2 i x≠ −2 i x≠ − |
| |
| | 5 | |
sprowadzamy do wspólnego mianownika
| x(5x+2) −5(x2−4) | |
| ≥0 |
| (x−2)(x+2)(5x+2) | |
zamieniamy do postaci iloczynu:
| | 2 | |
2(x+10)(x−2)(x+2)(5x+2) ≥0 x= −10 v x= 2 v x= −2 v x= − |
| |
| | 5 | |
rysujemy "falę" przez miejsca zerowe od góry po prawej stronie
x∊ ......................
31 sty 12:27